Monday, September 21, 2009

Rusia și homosexualitatea

De la inceput pot spune ca acest subiect este complicat, intortocheat si derutant...

E greu de spus cu ce ar trebui sa incep. Sa incep cu ipocrizia tarului Petru Intai?

1. Primele scandaluri

Cand acesta a ajuns la Paris, el a declansat un scandal diplomatic prin faptul ca l-a luat in brate pe "baiatul de pe tron"
Petru Intaiul este cunoscut pentru cateva performante fizice si...de alta natura. Era un urias, dupa normele de azi: avea 2m si 8 cm. Falca lui inferioara arata execrabil, cu toate incercarile contemporanilor lui de a face corectii in picturi. Cat despre marimea pantofilor pe care ii purta...erau pantofi de copil! Folosea mai multe randuri de pantofi pentru a nu parea caraghios!

El a fost primul tar care a interzis relatiile homoerotice in cadrul armatei Rusiei (dar nu si pentru restul populatiei, pentru care relatiile homoerotice au fost interzise abia in anul 1835!), in timp ce avea o droaie de iubiti, bine cunoscuti de catre istorici.
Trebuie spus ca pana la el Rusia a avut o traditie liberala in aceasta privinta in ciuda bisericii crestine.

Este la fel de adevarat ca Petru nu a scos in afara legii...sexul oral (din motive ramase necunoscute). Se cunoaste insa foarte bine misoginismul lui. De fapt la Petrodvoretz am putut vedea ilustrata distractia lui preferata: sa gaseasca mereu alte modalitati de a umili femeile, cu ajutorul unor furtune de apa "bine plasate" in parc...

Trebuie spus ca dupa domnia lui, boierii rusi au adoptat un sistem de evaluare a tzarilor lor foarte simplu: daca nu le placea de vreun tzar, il acuzau ca a fost homosexual!
Procedeu pe care l-a preluat si cetateanul Ion Coja, seful "Vetrei romanesti": daca lui nu i-a placut actul de la 23 August 1944, in mintea lui toti care au participat la acest act au fost "homosexuali". Curat cultura ruseasca! Cum stimabile Coja, nici chiar regele Mihai nu a fost heterosexual?
Ca sa folosesc o expresie ardeleneasca despre dl Coja, i-as spune: "stimabile, aici vorbeste gura fara dumneata!". Si ce alternativa ar fi existat atunci, cu exceptia acceptarii distrugerii totale a tarii? Dar acesta e alt subiect!

2. Homosexuali retroactivi: Ivan cel Groaznic si altii

Ce-i drept, nici unui contemporan al lui Ivan cel Groaznic nu i-ar fi trecut prin cap sa-l acuze de ceva pe acesta, pentru ca numitul tzar avea un tic nervos: sa reteze capetele adversarilor pentru cel mai mic fleac. Retroactiv insa istoriografia rusa a inventat acest mod de departajare intre "tzarii buni" si cei "rai": departajarea dupa prejudecati. Unii tzari au fost ucisi in plina strada, tarandu-i de organele genitale pe ei si pe presupusii lor iubiti, cum a fost cazul tzarului Dmitri si al iubitului sau. Mai ales clerul rus este la originea unor asemenea operatii de PR.

Perioada tzarista a fost un timp extrem de represiv. Insa in ciuda acestui fapt, o serie intreaga de scriitori si artisti rusi au iesit la iveala ca fiind homosexuali. Aici nu ma refer numai la Gogol, Dostoievski, Diaghilev, Nijinski, Michail Kuzmin, etc etc, ci si la nume la fel de consacrate, daca nu si mai cunoscute!

De curand am citit un Lexicon rusesc tradus in engleza, intitulat "Out of the blue", care da citate inedite din jurnalele personale ale unor scriitori rusi de prima mana!
Pot spune ca textele traduse direct din jurnalele lui Gogol, Puskin si mai ales din Lev Tolstoi vor determina multe ridicari de sprancene!

Astfel, Lev Tolstoi isi facuse (cand era un scriitor tanar) o lista cu familiile nobiliare din Moscova si Sankt Peterburg, care au baieti sau adolescenti frumosi!
Puskin, "cantaretul femeilor frumoase" vine si el cu marturisirea ca in vizita lui la Chisinau nu i-a placut fizic de nici o femeie, in schimb trei baieti l-au cucerit!
Ce putem spune, ca baietii moldoveni l-au avut pe "vino'ncoa" pentru Puskin? Se pare ca acesta ar putea fi motivul pentru care chisinovienii nu vor nici in ruptul capului sa inlocuiasca statuia lui Puskin cu cea a unui scriitor mai autohton, ca Rebreanu!(presupun:))

3 "Comunizmu" Liberator

In conditiile in care "marele Lenin" nu avea o orientare sexuala acceptata de societate, ar fi fost de asteptat ca tocmai comunismul sa elibereze oamenii de prejudecati, ceea ce nu s-a intamplat decat pentru un timp foarte scurt, la incepiutul revolutiei-putch a lui Lenin. Care este motivul?

Exista mai multe motive care au concurat, dar primul motiv discutat in literatura istorica gay din Occident este faptul ca unul dintre cei trei corifei traditionali ai comunismului, Friederick Engels era fiul unui rabin extrem de habotnic. Ca urmare Engels era un adversar inversunat al homosexualilor! Apoi Stalin, punand mana pe puterea absoluta, a taiat orice drepturi posibile pentru homosexuali, desi el cunostea foarte bine problema. Ilya Eisenstein, care era homosexual, a supravietuit bine sub Stalin atata vreme cat se prefacea ca e indragostit de o persoana de sex opus si il lauda la maximum pe dictator. E greu de crezut ca Stalin nu stia toate amanuntele despre el, dar impostura era ceva natural pe atunci, mai ales in perioada cand Stalin avea nevoie de evrei si alte minoritati ca sa controleze societatea. Mai tarziu, evident, Stalin a inceput campania anti-semita, cum era de asteptat de altfel. Dictatura comunista a simtit tot timpul nevoia de a utiliza minoritatile, pe care de altfel le folosea, rand pe rand, in scopuri politice.

4. Prezentul glorios

Daca voi cita alianta stabilita in anul 2006 intre trei bigoti reprezentativi ai Rusiei: Un Rabin habotnic (Chief Rabbi Berl Lazar), un musulman habotnic, (Grand Mufti Talgat Tadzhuddin) si Gennady Raikov, reprezentantul auto-numit al Rusiei Crestine, de fapt un politician sustinator devotat al lui Putin, vom intelege ca in timp ce in restul lumii extremistii iudei si musulmani nu se inteleg perfect, in momentul cand apare posibiliatea de a-i blama pe homosexuali pentru orice, acesti habotnici gasesc totusi un limbaj comun. Curios insa ca Biserica Ortodoxa a Rusiei inca nu s-a manjit sa cada in alianta cu fanaticii iudeo-islamisti din Rusia!

Insusi Putin a cuvantat in legatura cu acest subiect, vorbind "cu ambele parti ale gurii sale" (cum s-ar exprima americanii). Mai precis, el a spus ca este preocupat de natalitatea scazuta a Rusiei (cu alte cuvinte homosexualii ar fi vinovati de asta, si nu conditiile materiale) iar pe de alta parte este pentru respectarea drepturilor omului (adica cum vine duplicitatea asta?).

5. Viitorul si mai luminos

Evident ca in absenta cadrului juridic adecvat, care sa reglementeze din punct de vedere legal situatia, chiar si putinele progrese facute de homosexualii rusi se pot evapora oricand.
Si totusi exista astazi si un curent pozitiv "de facto". Se inregistreaza in unele segmente ale populatiei o scadere a nivelului prejudecatilor si o evolutie - lenta ce-i drept - spre o societate mai buna. Aproape 12 % din rusi sunt de acord cu "gay marriage", adica probabil toti homosexualii rusi, sau nici macar ei. Insa, chiar astazi, 17 mai 2009, a avut loc o incercare de organizare a unei parade gay in Moscova, care a esuat, deoarece toti participantii au fost inchisi de politie. De remarcat aceleasi "contramanifestatii" ale extremei drepte sovine religioase rusesti ca la Bucuresti: manifestatia cu icoane, patentata pentru prima data la noi in tara. Curat protocronism al cozii! Putem sa fim "mandri" ca rusii ne iau exemplul!

As vrea sa contrapun acest text cu niste "stiri pozitive" despre homosexualitatea in Rusia, in care nici cei care le lanseaza nu par a crede.

Da, e grozav ca tanarul X de 21 de ani a spus ceva pozitiv la un interviu al unei agentii de stiri europene. Insa cu o floare nu se face primavara!

No comments:

Post a Comment

Search This Blog