Monday, September 21, 2009

Intre Londra si Belgrad, despre homosexualitate

Intre Londra si Belgrad, despre homosexualitate, de Anton CONSTANTINESCU

(Material propus pentru publicare la data de: 20-09-2009)


Turing s-a sinucis în 1954 ca urmare a persecuțiilor suferite
Cu cateva zile in urma, un eveniment deosebit a avut loc la Londra. Gordon Brown, primul ministru al Marii Britanii si-a cerut scuze in mod public pentru modul execrabil in care Marea Britanie l-a tratat pe unul dintre eroii celui de-al doilea razboi Mondial, Allan Turing.

1. Cine a fost Allan Turing?

Pe scurt, un matematician de geniu, autor al primului calculator electronic. Sa adaugam ca ideea crearii unui computer este cu mult mai veche. Cunoastem varianta lui Babbage (din secolul al XIX-lea) a calculatorului mecanic. Dar este un pas urias de la ideea celui mecanic la cea a celui electronic. Turing nu numai ca a inventat primul calculator elecronic, aplicand sistemul de calcul binar (bazat matematica binara, pe semnalele zero si unu) dar a fost primul om care abordat problema comparatiei dintre om si masina. Si totusi, aceste lucruri sunt cu totul insuficiente cand descriem meritele lui, pentru ca tot el a fost primul om care a dovedit puterea exceptionala a inventiei sale! Pentru ca in afara meritelor sale stiintifice, el a avut un rol deosebit in infrangerea Germaniei naziste. El are meritul ca a reusit sa decodifice mesajele germane, codificate cu ajutorul masinii Enigma.

Acest merit a fost deosebit de mare, fiind un factor hotarator in cel de-al doilea razboi mondial, influentzand puternic cursul razboiului!

Dupa razboi a fost evident ca fara descifrarea mesajelor germane, soarta Angliei si poate a lumii intregi ar fi fos foarte diferita. "Fara incapatinarea lui Churchill si fara creierul lui Turing, nu stim cum s-ar fi sfarsit razboiul", au declarat oficialitatile britanice.

Actiunea de a-i recunoaste in mod oficial meritele lui Turing a fost initiata de un grup de oameni de stiinta eminenti din Regatul Unit, petitia initiala fiind semnata de Richard Dawkins, care a simtit el insusi nedreptatea facuta de statul englez cu peste cinci decenii in urma. Dawkins a facut o paralela cu zilele noastre, cand a fi ateu in SUA este poate la fel de periculos cu a fi homosexual in alte parti ale lumii.

2. "Gainile care au facut zilnic oua de aur, dar care nu au cotcodacit"

Aceasta caracterizare hazlie au primit-o femeile care au ajutat strangerea datelor pregatite pentru Turing, date menite sa fie decriptate de acesta.

Intrucat majoritatea barbatilor erau implicati in lupte efective, sarcina adunarii mesajelor germane a revenit unei echipe de femei, care au respectat pana acum secretul operatiei respective! In timpul razboiului ele nu aveau cum sa afle daca activitatea lor de inregistrare a mesajelor a avut succes sau nu. Si totusi seful administrativ al acestei operatii le transmitea in mod codificat rezultatul, indreptand degetul mare in sus si spunand "Job up!"

Pentru ca de fiecare data "jobul" era indeplinit cu succes!
Comemorarea activitatii acestor femei patrioate a avut loc la numai cateva zile distante de discursul in care primul ministru Gordon Brown si-a cerut scuze post mortem lui Turing si a a propus ca acesta sa fie facut "knight" post mortem (cavaler britanic).

3. Motivul scuzelor primului ministru

Si acum sa vedem care a fost cauza pentru care primul ministru al UK si-a cerut scuze.

In anul 1952, A.M.Turing a fost jefuit de doi tineri britanici, intre care de un adolescent britanic pe care Turing l-a cunoscut pe strada. Turing era homosexual si l-a invitat pe acest tanar sa-si petreaca noaptea de sambata spre duminica la el. Respectivul nu a venit cand a promis, dar a venit cu alta ocazie. Dupa ce a intretinut relatii sexuale cu Turing, el si-a facut socoteala ca acum il are la mana, asa ca a revenit cu un prieten al lui si l-a jefuit (gandindu-se ca Turing nu va avea curajul sa il reclame la politie). Dar Turing "a facut greseala ca l-a reclamat".

Ce fel de greseala este sa reclami un santajist de homosexuali cand acesta te-a si jefuit?

Pentru societatea britanica din anul 1952, era intr-adevar o greseala grava. Pentru ca in loc sa-l pedepseasca pe jefuitor, politia engleza l-a pedepsit, evident, pe Turing. De fapt i-a facut si o "favoare": intrucat Turing a salvat Anglia in razboi si era profesor universitar la momentul respectiv si in plus avea atatea merite stiintifice, politia i-a facut un "cadou": l-a invitat sa-si aleaga singur pedeapsa. Ca in evul mediu!

Alternativa era: fie sa accepte sa faca inchisoare, pentru mai multi ani, conform legii, fie sa accepte "un tratament medical" de castrare chimica. Pe atunci se credea ca daca i se aplica un tratament cu progesterona (hormon feminin) atunci acest tratament va contracara testosteronul, actionand ca un agent de castrare. Bineinteles ca acel tratament a facut sa-i creasca sanii. In 1954, Turing a luat un mar pe care l-a injectat cu cianura de potasiu, iar apoi a muscat din mar. A urmat o moarte fulgeratoare. In ziua de azi acest tratament aplicat lui Turing starneste scarba omului de rand din Occident. Nici macar pedofilii nu au parte de acest tratament fara voia lor.

4. Cazul Gajdusek

Oricat de respingator ar parea azi "tratamentul " aplicat lui Turing, e bine de stiut ca diverse variante ale acestui "tratament" se aplica si azi in anumite cazuri (mai ales in cazul pedofililor violenti, care constituie o adevarata problema in SUA). Dar nu este obligatoriu!
Dar as aminti ca acest caz (Turing) nu a fost singurul caz de personalitate stiintifica importanta care sa treaca prin calvarul arestului si incercarii de castrare chimica. In SUA este cunoscut cazul laureatului Premiului Nobel (pentru medicina; 1976) Carleton Gajdusek (american de origine ceha), care a descoperit bolile prionice, in timpul cercetarilor efectuate de el in insula Noua Guinee. El este celebru atat pentru descoperirea faptului ca boala prionica "kuru" se datoreaza obiceiului unui trib de acolo de a consuma creierul decedatilor din insula, cat si faptului ca a fost condamnat la inchisoare pentru ca a avut sex cu minori. Dupa ce a facut 17 luni de inchisoare in in SUA, el a fost expulzat in Europa (Paris) si a murit in anul 2008 in Scandinavia.

Diferenta dintre varsta santajistului lui Turing (19 ani) si baietii cu care a avut sex Gajdusek (15 ani) face ca acesta din urma sa fie incadrat in grupul de "sexual predators" in SUA. Pe de alta parte, este adevarat ca baiatul care a semnat pana la urma acuzatia impotriva sa nu a facut-o de buna voie, ci numai in urma presiunilor zilnice ale FBI.

Dar se poate pune urmatoarea intrebare: daca democratia presupune egalitatea in fatza legii, nu cumva este incorect ca Gajdusek sa primeasca o pedeapsa cu mult mai usoara decat majoritatea preotilor catolici acuzati de acelasi lucru? Cu toate meritele sale?
Trebuie recunoscut ca in diverse tari pedeapsa ar fi fost foarte diferita (in Europa de vest nu cred ca ar fi fost silit sa faca inchisoare).

5. Din Londra in Belgrad

Cred ca este corect sa spun acum ca exista o adevarata degringolada in privinta "delictelor sexuale" in Europa de azi. Chiar in Anglia, varsta majoratului sexual a fost cand 10 ani (in secolul al XIX-lea) cand 21 de ani (in timpul procesului lui Oscar Wilde si mai tarziu), cand 18 ani mai recent, cand 16 ani (si mai recent). In restul Europei lucrurile s-au schimbat (de voie - de nevoie, in UE) dar mentalitatile nu prea. In Polonia si Lituania, religia catolica are o influenta profund represiva, mai ales in privinta homosexualilor. In Serbia (non-UE) si Romania (EEU) prejudecatile anti-homosexuale sunt la apogeu, dar nu datorita catolicismului, ci ortodoxismului. Ungaria, Cehia, Slovacia sunt undeva la mijloc. Cert este ca deocamdata sexualitatea in sine constituie o problema intr-o minoritate a tarilor europene, dar cred ca punctul de vedere cel mai rational este totusi cel al Dr. Fred Berlin, de la John Hopkins Hospital din Baltimore, care a cerut sa se efectueze mai multe studii stiintifice in aceasta privinta. El crede ca o mare parte a deciziilor judecatoresti sunt "mult prea represive" chiar si in cazul in care au fost calcate in picioare unele limite morale traditionale.

In cazul Turing este evident ca un om de stiinta caruia intreaga lume trebuia sa ii fie recunoscator a fost umilit si injosit intr-un mod fara precedent. Si totusi, dupa legile in vigoare atunci (in 1952) si dupa normele de atunci porivind majoratul sexual (la 21 de ani, fatza de 16 ani astazi), politia britanica nu a facut nimic ilegal.

Dar atunci de ce si-a cerut scuze primul ministru britanic?

No comments:

Post a Comment

Search This Blog