Monday, September 21, 2009

Dezincriminarea homosexualitatii in subcontinentul indian: istoria lumii se accelereaza,

India este cea mai populata tara din lume dupa China. Anul acesta exista in India 1,2 miliarde de oameni.
Si iata ca istoria se accelereaza si in aceasta tara-continent!

1. Surprizele placute si neplacute ale istoriei Asiei

Prima surpriza mare a venit in anul 2001, cand China a adoptat recomandarea OMS priovind dezincriminarea homosexualitatii. Deci acum, in numai doua dintre tarile asiatic exista peste doua miliarde si jumatate de oameni sau trei miliarde care nu mai incrimineaza pe homosexuali. Este o victorie de proportii a spiritului uman si a civilizatiei bazate pe stiinta (nu pe religie) in general. Sigur ca exista si destule fortze retrograde in lume, care agraveaza pe masura puterilor lor viata homosexualilor, din cauza prejudecatilor antice si medievale iudeo-islamo-crestine. In antichitate iudaismul si zoroastrismul au fost singurele culturi homofobe cunoscute ( a se vedea si "Lexikon der Psychologie" din anul 1968, care inca se mai afla pe rafturile Bibliotecii Centrale de Stat din Bucuresti, daca nu alta literatura mai recenta; cautati cuvantul "die Homosexualitaet". In antichitate mai existau si cateva triburi germanice care ucideau homosexualii, dar nu reprezentau majoritatea nici macar in lumea lor.

In schimb celtii, grecii, romanii, fenicienii, cartaginezii (care erau semiti ca si evreii) si multe alte popoare nu erau deloc homofobe. Este oarecum ironic ca atat antisemitismul cat si homofobia provin din lumea antica tocmai din iudaism, gandindu-ne ca tocmai evreii aveau sa sufere cel mai mult din cauza acestor caracteristici ale religiei si culturii lor. "Vechiul Testament" adica Tanakhul, contine mai multe imprecatii anti-iudaice decat Noul Testament si majoritatea scrierilor crestine din antichitate!

Aici fac referire (ca sursa) si la eseurile scrise de un istoric, R. Norton, avand titlul " The Historical Roots of Homophobia from Ancient Israel to the End of the Middle Ages". Nu intru in amanunte, dar fac o constatare: in ciuda homofobiei intense din antichitate, datorate iudaismului si zoroastrismului, in cursul istoriei Orientului Apropiat si Indiei au existat si perioade de toleranta neasteptata, ca de exemplu in societatile pre-islamice sau ale Islamului timpuriu.

2. Mahatma Ghandi si cultura indiana antica

Cunoastem cu totii si apreciem atat filosofia cat si activitatea pacifista a acestui gigant al culturii indiene.
Cu atat mai straniu ni se poate parea reactia lui Mahatma Ghandi, pe numele sau adevarat Mohandas Karamchand Gandhi, la vederea urmelor culturii antice indiene. De necrezut, marele filosof si pacifist Ghandi a intentionat sa distruga toate bazoreliefurile antice indiene cu scene "tantrice", sexuale, datorita puritanismului sau invatat de la englezi.

Noroc ca au existat oameni de cultura occidentali care sa-l convinga sa renunte la "ideile lui revolutionare". Vedem din nou ca a fi un geniu nu implica intotdeauna a fi rational in toate si nici macar nu implica a avea bun-simtz. Aceasta distrugere evitata in extremis ar fi fost o pierdere ireparabila pentru cultura umana, la fel ca si distrugerea de catre Talibani a statuii gigantice a lui Budha din Afganistan. As zice: "noroc ca l-au oprit pe nebun!". Putem vedea ca geniul si nerozia uneori fac casa buna.

3. Cauzele homofobiei indiene moderne

La intrebarea "de ce exista astazi homofobie in India" raspunsul imediat este: din cauza ocupatiei Angliei!
Anglia a ocupat India intr-o perioda cand traditia engleza, numita azi "victoriana" era extrem de contradictorie, cum au observat mai multi istorici. Pe atunci in societatea engleza sexualitatea era considerata "pacat", ca in catolicism azi. Anul ocuparii totale a Indiei este considerat anul 1857, cand India avea in total, impreuna cu Pakistanul de azi (formand ambele o singura colonie engleza) numai saizeci de milioane de locuitori. Comparati cu populatia de azi a Indiei fara Pakistan: 1,2 miliarde de locuitori!

Englezii au adus si lucruri bune in India, ca unificarea limbii (stabilirea limbii engleze ca limba oficiala intre triburile indiene) si tot englezii au ajutat la eliminarea talhariei inter-indiene. Pe atunci comertul in India era parazitat de criminalitatea mare a jefuitorilor interni, care ucideau negustorii si le furau marfa. Acesti talhari indieni se numeau "thugs", un cuvant preluat de limba engleza, cuvant care este folosit si azi intensiv
pe coasta de est a SUA dar practic necunoscut sau rar utilizat pe coasta de vest, in California. Daca cineva foloseste acest cuvant in vest, i se aduce aminte ca este din New England! Dar morala victoriana puritana a avut si multe consecinte nefaste.

4. Importul in India a eticii victoriene

E usor de aflat din lecturile literare si istorice care era mentalitatea englezilor in perioada victoriana. Pe de o parte, sexualitatea era denigrata in orice imprejurare, dar casatoria era considerata "sfanta", astfel ca existau destule casatorii "neconsumate". Sotzii erau extrem de atenti sa fie cat mai "casti" mai ales cu sotiile si cu doamnele din lumea inalta, dar in mod subtil li se recomandau prostituate foarte tinere de obicei. Prostitutia era, nu in mod surprinzator, acceptata in mod oficial, dar ascunsa in cartierele "rau famate".Baietii erau educati in scoli speciale pentru baieti. Chiar am citit o carte din Anglia acelor vremuri, intitulata "The boy's own book" care era destinata exclusiv baietilor; fetele aveau alta carte de capatai: "The girl's own book" care nu putea fi citita de baieti!

In internatele pentru baieti, obsesia generala era ca baietii sa fie paziti toata noaptea, ca sa nu se masturbeze pentru ca se stia ca masturbarea este un pacat numit onanism (dupa persojajul Onan din Biblie). Un director de internat a fost aplaudat de parintii baietilor cand a decis sa reduca portiile la mancare pentru interni ca sa-si poata permite sa tina toata noaptea lumina aprinsa in dormitoare, si sa angajeze si un supraveghetor de noapte!

Unul dintre elevii unui asemenea internat a descris insa cum, dupa schimbul de noapte, veneau "angajatii casei" care la ora 6 dimineata navaleau in dormitoarele pentru baieti si ii masturbau la rand! [Cui vrea sa afle maimulte despre acea epoca, ii recomand cartea lui Havelock Ellis, numita "Psichopatia Sexualis", volumul 2 intitulat "The sexual inversion", unde poate gasi o multime de trasnai de acest gen care caracterizau epoca victoriana. Cartea contine practic numai marturii directe de la persoane adevarate si nu este beletristica].

Este foarte interesant de observat ca in aceasta perioada plina de tabu-uri sexuale au circulat aceleasi legende care circula azi in sudul Africii, in plina epidemie de SIDA (AIDS). Pe atunci sifilisul era boala mortala sexuala, asa cum este azi SIDA. Era raspandita credinta ca daca se va culca cu o fecioara virgina, un barbat se va vindeca de sifilis. Am citit despre cazuri concrete cand tocmai asa ceva s-a intamplat in Anglia victoriana, la fel cum si azi unii barbati africani conving unele fete virgine (virginitatea era o obsesie si atunci ca si acum in tarile unde bantuiau sau bantuie inca religiile) sa se culce cu ei (fara prezervativ, ca e periculos, nu-i asa?) ca sa se vindece de AIDS (SIDA). Aceasta mentalitate arhaica poate fi gasita si in povesti religioase sau laice. Eu am auzit odata o fetitza spunadu-i mamei ei: "mama, te doare capul? Ce bine ar fi ca in loc sa te doara capul pe tine, sa-l doara pe nesuferitul de frate-meu". Gandire infantila, ca in biblie: diavolii care produc o boala se transfera la cuvantul lui Isus Cristos din oameni in porcine! Stiindu-se ca porcii erau "nesuferiti" vechilor evrei, si unora dintre contemporanii nostri, totul are sens!
Sau durerea mamei se poate transfera la fratele "nesuferit". Si altele!

Evident ca desi accesul baietilor la fete era strict interzis, si homosexualitatea era interzisa. E. M. Foster a descris admirabil acele vremuri, mai ales in cartea sa "Maurice", publicata numai dupa moartea sa, dupa care s-a realizat si un film celebru cu acelasi nume.
Sa ne gandim ca toate aceste ciudatenii (pentru noii azi pot fi ciudatenii, dar pentru englezi, pe atunci, erau litera de evanghelie) au fost introduse si in India de cuceritorii britanici!

Dupa care, desi in Anglia lucrurile s-au schimbat in mod fundamental in ultimele decenii, totusi ele au ramas aceleasi in fosta colonie, devenita stat independent. (De fapt doua si mai tarziu trei state independente s-au format din India initiala: mai intai India s-a scindat de Pakistan, care la randul sau s-a scindat in Pakistanul de vest (acum Pakistan) si Bangladesh.

5. De ce este importanta aceasta imensa schimbare din India?

In primul rand pentru ca India este, cum am spus, a doua tara din lume ca populatie. In al doilea rand, tarile si organismele internationale retrograde (cum ar fi tarile musulmane si Bisericile crestine (exclud o parte din ele, ca biserica episcopaliana si altele mai mici), mai ales cea Catolica si cea Ortodoxa, vor vedea taiata o parte din audientza ce au avut-o. Nu ne mai putem imagina o vizita papala in India destinata blamarii prezervativelor ca imorale. Acum societatea civila din India, care si asa nu prea este crestina decat in mica masura a inteles ca faptul ca homosexualitatea era ascunsa si criminalizata in India a dus la starea mizerabila a sanatatii homosexualilor indieni, care oricum existau
si se ascundeau de autoritati.

Astfel, acum se stie ca 1% din populatia Indiei are AIDS, dar din cauza ascunderii homosexualilor de frica represiunii, ei nu s-au tratat si nu au luat masuri preventive, iar procentul bolnavilor de SIDA a ajuns in randul lor la 8%. Societatea civila a inteles in sfarsit ca este in interesul tuturor sa nu se mai ascunda lucrurile sub covor, si ca in mod special din acest motiv trebuie sa se propage in mod corect stirile despre modul cum se poate lua aceasta boala si altele. Daca mai indrazneste actualul papa sa puna piciorul in India, el va putea saruta pamantul ca dl Wojtila alta data, dar nu va putea evita demonstratii contra lui si huiduielile adresate de multime. Mai ales nu va putea pretinde, precum cardinalii lui din Zimbabwe si Mozambic, ca SIDA se ia de la prezervative. Este curios cum actualul papa si prezidentul din Zimbabwe, Robert Mugabe, sunt "ejusdem farinae" (din aceeasi faina", cum spuneau latinii), predicand aceleasi ineptii.

6. Tarile lumii care au legalizat casatoriile gay

Si sa nu uitam ca acesta nu este un sfarsit ci un inceput. Pana acum destule state din Europa si America au votat legi care permit si casatoria intre persoane de acelasi sex. Am intentionat sa le enumar dar numarul lor este foarte mare daca tinem cont de diferentele dintre diverse legislatii, dintre care unele permit direct casatori cu drepturi depline, altele numai parteneriatul civil, altele aceleasi lucruri cu mici diferente legale. Este mai instructiv sa prezint cum stau lucrurile in Europa: (dupa http://pewforum.org/docs/?DocID=235):

Un grup de state are majoritatea populatiei pentru casatoria homosexuala. Aceste tari sunt: Olanda (82% pro gay marriage), Suedia 71%, Danemarca 69%, Belgia 62%, Luxemburg 58%, Spania 56%, Germania 52% si Cehia 52%. Apoi urmeaza un grup de state cu o diviziune a populatiei mai echilibrata: intre 29 si 50%: Austria cu 49%, Franta cu 48%, Regatul Unit(Anglia) cu 46%, Finlanda cu 45%. Pe ansamblu, Uniunea Europeana are aproximativ 44% pro-gay Marriage. Daca am exclude homofobii din Romania si Letonia ar avea 50%.
Irlanda cu 41%, Italia cu 31% Slovenia cu 31% si Portugalia cu 29%. Dupa care urmeaza grupul codaselor: Estonia cu 21% Slovacia cu 19% (ce diferenta intre Cehia/Slovacia! Incredibil!) Ungaria cu 18%, Malta cu 18%, Lituania si Polonia cu 17% fiecare, Grecia si Bulgaria cu 15%, Ciprul cu 14%.

Adevarata extrema a Europei o constituie Letonia cu 12% si Romania cu numai 11%! Putem spune ca nu putea lipsi protocronismul romanesc din coada listei!

Dar sa ne consolam ca romanii din Romania stau totusi mai bine decat unele tari CIS, ca RM, care nici macar nu are o constitutie care sa permita parteneriatul gay! Deci suntem penultimii, dar ultimii sunt tot "de-ai nostri" Despre Rusia si Uraina nu sunt date.

7. India in perspectiva

Am dat aceste date din doua motive: primul, pentru a arata ca statele cele mai civilizate sunt si cele mai avansate in respectarea drepturilor homosexualilor. Atitudinea fatza de evrei si fatza de homosexuali constituie cel mai corect barometru al respectarii drepturilor omului intr-o tara!

Romania are, ca si India, despre care nu sunt date, un drum lung de parcurs. Dar din datele existente rezulta totusi ca istoria se misca in sensul respectarii din ce in ce mai mult a acestor drepturi in toata lumea.

Este adevarat ca unii pun bete in roata istoriei, ca de exemplu Robert Mugabe si papa de la Roma, dar rand pe rand si aceste probleme se vor rezolva, partial de la sine (in sensul ca nimeni nu este nemuritor, orice ar spune religiile) iar apoi in sensul celor spuse de un fizician celebru, cuvinte pe care le reamintesc: "un adevar stiintific (sau de alta natura, putem adauga) nu invinge prin faptul ca va convinge vechea generatie, ci prin faptul ca vechea generatie moare si o noua generatie, care s-a obisnuit cu noua realitate, ii ia locul".


Cele mai recente ecouri
Theodor Rebegel

Biblia contine intr-adevar unele valente care pot produce antisemitism. In primul rand ii invrajbeste pe evrei si le trezeste repulsia fata de alte popoare semitice si in al doilea rand prin citate specifice, cum ar fi cele cand D-zeu spune profetilor despre popor ca e netremni, necredincios, impietrit, ticalos etc. Aceste din urma note de repulsie date de D-zeu trezesc in inimile crestinilor antisemitismul grefat de Shaul din Tars; citatele de genul acesta din Biblie nu fac altceva decat sa fie o justificare a xenofobiei, pentru că antisemitul si nazistul vor spune ca ei au aceiasi parere cu D-zeu.

Dar analizand atent cele scrise, in intreg contextul, se va vedea ca Divinitatea se comporta in aceasta maniera pentru simplul fapt ca poporul numai respecta perceptele iudaice si subliniaza astfel decaderea lor.

No comments:

Post a Comment

Search This Blog